تیم سازی در کسب و کار یکی از عوامل مهم در موفقیت هر استارتاپ ویا کسب و کار نوپا می باشد وحتی سازمان های بزرگ نیز با رعایت اصول تیم سازی و ایجاد یک تیم درست، می توانند به اهدافی مانند افزایش بازدهی و بهره وری در سازمان خود دست پیدا کنند.
تیم سازی چه تاثیری بر کسب و کار دارد؟
تیم سازی اصولا زمانی انجام می شود که کار پیچیده را قرار باشد انجام شود و بازدهی و راندمان و نیز به نتیجه رسیدن آن برای سازمان و یا صاحبان کسب و کار اهمیت به سزایی دارد پس در واقع برای سنجش کیفیت یک گروه ملاک های زیر را باید مد نظر قرار دهیم:
- تغییر کیفیت تصمیمات: از عواملی که برای سنجش موفقیت یک تیم به کار می رود ، سنجش کیفیت تصمیم گیری های تیم در مواجهه به موانع است و پیشرفت در درصد موفقیت تصمیمات می تواند به عنوان یک معیار سنجش برای میزان درست و هم راستا بودن تیم، به کار می رود.
- افزایش دقت در تصمیم گیری ها: ارزیابی های تیمی بسیار مطلوب تر از ارزیابی های فردی هستند و احتمال خطای تصادفی را نیز کاهش می دهند و تصمیم های دقیق تری را همراه دارند.
- افزایش ریسک پذیری: تیم سازی رشد و پیشرفت را همراه دارد و باعث خواهد شد ریسک های بیشتری مورد سنجش قرار بگیرند.
- افزایش انگیزه ی افراد با حضور در تیم: تیم سازی باعث افزایش روحیه افراد برای انجام موثر تر کارها شده و با ایجاد یک محیط مناسب برای اعضای تیم،باعث می شود سرعت یادگیری افزایش پیدا کند.
چطوری تیم بسازیم؟
برای تیم سازی تمام نقش ها و قواعد موجود درتیم باید مشخص شود.
درخصوص تیم سازی نکاتی هستند که باید همواره در نظر داشته باشید:
- ساختار و چارت سازمانی تیم باید مشخص باشد.
- تیم نباید خیلی بزرگ باشد(تعداد نفرات مناسب هر تیم بسته به قدرت رهبری سر تیم بین 5 تا 15 نفر میباشد)
- همواره وهمه ی اعضای تیم باید از مشتری و ساختار جذب آنها مطلع باشند
- هنگام تیم سازی مسائل مالی را درنظر داشته باشید در ضمن در نظر داشته باشید که مکان جلسات تیم باید مشخص باشد.
فردی که به عنوان عضوی از تیم انتخاب می کنیم باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
هر فرد با توجه به محیط زندگی، فرهنگ خانوادگی و دیگر عوامل موثر، دارای رفتار ها و ویژگی های منحصر به فرد خود می باشد.اما هر کس به عنوان عضوی از تیم باید ویژگی هایی داشته باشد تا به هنگام کار کردن با سایر افراد تیم به مشکلی برخورد نکرده و بتواند در پیشبرد اهداف کسب و کار مفید باشد.آن ویژگی ها عبارتند از:
- افراد باید صادق بوده و خود را به خوبی بشناسند
- افرادی که انتخاب می کنیم باید روحیه ی جنگجویی و پیشرفت را داشته باشند.
- افراد باید خلاق و خطر پذیر باشند،چرا که خلاق بودن افراد در نهایت تیم خلاق را همراه دارد.
- همه ی افراد باید به اصول مشتری مداری در کسب و کار شما آگاه باشند و آن را تمام و کمال رعایت کنند
- اعضای تیم باید با هم هماهنگ باشند تا حین کار کمترین تعارضات و کندی پیش بیاید.(این مورد برای تمام تیم ها درست نیست و برخی تیم ها بهتر است این مورد را رعایت نکنند!)
- اعضای تیم هر کدام باید مهارت نسبی در امور و تخصصی که استخدام می شوند داشته باشند.
- افرادی که استخدام می کنیم بهتر است به گفتن کلمه ی نمی دانم عادت داشته باشند و هرچه نمی دانند را از هم تیمی های خود بدون خجالت بپرسند
نتیجه
امیدواریم که بتوانید با رعایت نکات بالا تیم پربازده و خوبی را برای کسب و کار خود بچینید. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که داشتن یک تیم خوب در سازمان احتمال موفقیت و رسیدن به اهداف را چند برابر می کند اما اگر تیم شما، تیم خوبی نباشد و اصول تیم سازی برای ایجاد آن رعایت نشود نه تنها کیفیت و سرعت را کم می کند بلکه باعث می شود هزینه ها در کسب و کار شما به شدت افزایش پیدا کند. به طبع آن احتمال شکست در کسب و کار شما بیش از حالتی می شود که شما به کار تیمی روی نیاورده بودید. پس در ساختن تیم دقت لازم را داشت باشید.اگر میخواهید درباره ی تیم سازی بیشتر بدانید به شما توصیه می کنیم در دوره ی تیم سازی مدرسه ی کسب و کار نوآوری شریف شرکت کنید.